کشور ایران با گستره پهناور جغرافیایی و داشتن اقلیم خاص خود در نیمکره شمالی از قدیم خاستگاه بسیاری از محصولات خشکبار بوده است. میزان بالای تابش آفتاب ، وجود دشت های کوهپایه ای در کنار رشته کوههای وسیع همزمان با دارابودن دشت های خشک بیابانی ترکیب منحصر فردی ایجاد کرده است که برای تولید شمارزیادی از محصولات زراعی و باغی مناسب است. شاید به جرات می توان ادعا کرد کشوری با این میزان تنوع محصولات بخصوص خشکبار در دنیا وجود ندارد.
تنوع انواع خرما در مرکز و جنوب شرق و غربی ایران ، زعفران و عناب و زرشک در شمال شرقی ، انواع کشمش در استانهای مرکزی ، چای و فندق در شمال کشور ، گردو ، بادام در مرکز و غرب ایران ، پسته در استانهای گرم مرکزی و شرقی نقشه زیبایی از تولیدات را ترسیم نموده است .
خشکبار ایران بخش زیادی از صادرات غیر نفتی کشور را تشکیل می دهد، بدیهی است کیفیت محصولات خشکبار ایرانی به دلایل زیادی مانند نوع خاک ، آب و هوا ، نژاد گونه ها در دنیا زبانزد است. کیفیت ، قیمت ، میزان تولید جزو مزیت های رقابتی محصولات ایرانی در بازار های بین المللی است. در سالهای اخیر با رشد شبکه های ارتباطی ، رشد قیمت خشکبار ،نوسانات قیمت ارز و دسترسی آسان تولیدکنندگان به بازارهای خارجی صادرات خشکبار رونق بسیاری یافته است.
آمارها حکایت از رشد 45 درصدی صادرات خشکبار می کند و این در حالی است که 5 درصد از کل صادرات خشکبار جهان به ایران تعلق دارد. ارزش این صادرات ملغی معادل 2 میلیارد دلار است.
کشورهای زیادی در دنیا بعنوان مقصد صادرات محصولات خشکبار ایران هستند، کشورهای اروپایی ،هند ، روسیه ، کشورهای حاشیه خلیجفارس، کشور عراق ، امارات ، عمان ، چین و کانادا از مهمترین بازارهای خارجی برای محصولات ایرانی هستند.
صادرات خشکبار بعنوان موادغذایی نیازمند رعایت پیش نیازهایی است که در هر کشور مقصد متناسب با قوانین خاص آن کشور است.به طور کلی موارد ذیل جهت صادرات خشکبار مورد نیاز می باشند:
اطلاعات و ترکیبات محصول می بایست روی بسته بندی خشکبار درج گردد.
اخذ و ارائه گواهی سلامت محصولات خشکبار باید مطابق استاندارد کشور مقصد باشد.
محصولات خشکبار ملزم به دریافت تأییدیه های سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت کشور ایران می باشد.
بعضی از کشورهای مقصد صادراتی گواهی آزمایشگاهی جهت تایید ترکیبات مجاز موجود در کالا را درخواست می کنند.
حمل و نقل محصولات خشکبار مانند مواد غذایی ملزم به رعایت اصول و تجهیزات خاص مانند سردخانه هستند.
بسته بندی محصولات خشکبار نیازمند رعایت اصول استاندارد می باشند.
علاوه بر موارد فوق در حال حاضر از اصلی ترین موانع در صادرات خشکبار ایران ، استفاده نامتناسب کودهای شیمیاتی در روند تولید محصول است که باعث گردیده بعضی از کشورهای توسعه یافته ایراداتی به محصولات کشورمان وارد نمایند.
طبق تعاریف عمومی خشکبار ( خشکهبار ) یا میوه خشک به میوههای خشک شده و بعضی مغز دانهها اطلاق میشود. مغز هایی مانند پسته، بادام، فندق، گردو و میوههای خشک مانند انواع کشمش ها، برگهٔ آلو بخارا، قیسی خشک، برگه هلو، برگه زردآلو ، برگه آلو، برگه آلوچه و برگه آلبالو، انواع خرما، انجیر خشک و غیره. امروزه زعفران ، زرشک و انواع میوه های خشک جزو خشکبار محسوب می گردد.
چت با ما