می دانید چند نوع خرما در جهان و بویژه در ایران کشت می شود؟ بر اساس مطالعات گفته می شود حدود ۳۰۰۰ گونه خرما در دنیا شناسایی شده است که تعداد زیادی از آنها بومی ایران است، .خرما، یکی از مهمترین محصولات کشاورزی در ایران است که نقش حیاتی در اقتصاد مناطق گرمسیری کشور دارد. این محصول ارزشمند به دلیل ویژگیهای تغذیهای خاص و طعم متنوعش مورد توجه بسیاری از مردم در سراسر جهان قرار دارد. ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خرما در جهان، دارای گونههای متنوعی از این محصول است که هر کدام از آنها دارای ویژگیهای منحصر به فردی بوده و در مناطق خاصی از کشور کشت میشوند.متخصصین این حوزه یادآور شده اند بیش از 400 نوع از این 3000 گونه خرما به کشور ایران اختصاص دارد.ایران با حدود 245 هزار هکتار سطح زیر کشت خرما یکی از تولیدکنندگان بزرگ انواع خرما در جهان است.بدیهی است از این تعداد تنها تعدادی جنبه بازرگانی داشته و کشت و برداشت منظمی دارند. هر گونه خرما در هر منطقه با صفات و خصوصیات منحصر به خاک ، آب و هوای آن ناحیه پرورش ، مزه و شکل خاص دارند.
بیش از دهها نوع خرما در جنوب ایران تولید می شود. اما حدود 15 تا 20 نوع آن با تولید انبوه علاوه بر مصرف داخل کشور ، به کشورهای دیگر نیز صادر می گردد. گونه های تجاری خرما در ایران عبارتند از:
خرما مضافتی
خرما خاصویی
خرما شاهانی
خرما ربی
خرما کلوته
خرما سایر یا استعمران
خرما شهابی
خرما کبکاب
خرمای هلیلهای
خرما مرداسنگ
خرمای گنتار
خرما خنیزی
خرما برهی
خرمای خضراوی
خرما مجول
در هر منطقه از ایران علاوه بر گونه های معروف خرما انواع خرما محلی یا اصطلاحا بومی یافت می شود که می توان به نام های ذیل در هر منطقه اشاره کرد:
خرمای مضافتی، ربّی، شَکَری، حلیله، آبروگن، کَلَگی، چربان، حاشهای، جوانداک، اشکنجک، پُپو، دِسکی، وردیوار، بَرنی، کلوت، مُلسی، کروچ، کونداک، کتمی
خرما شاهانی، زاهدی (قصب) و کبکاب متداول است و سایر ارقام دیگر مانند پیارم، خاصوئی، استعمران، برحی، دیری، گنتار، مجول، پنجه عروس، هلیله هم پرورش می یابند.
قصب یا همان زاهدی، کبکاب، حاج باقری، برهی، بریمی، صمرون، شکر، سیسی، حلَو، سروری، زندنی، خشن خار، استک سرخو، مرسو، خاصویی، جمادی، بیرمی، تی رس، شهابی، لش، کندی، خنیزی، سمیلی، خضروی، گنتار، پنبه، شیخ عالی، زامردو، ده دارب، اهرمی، خاویزی، خاور، مکتی، شاخونی، مصلی، جوزی، غصاب و ردستی
در این استان گونه های مختلفی از خرما وجود دارد مانند خرمای پیارم، مرداسنگ، هلیلی، مضافتی، خاصویی، خنیزی، شاهانی، کریته، زرک و کلک سرخ.
ارقام بومی خرما در غرب خوزستان: لیلوئی، برحی، زاهدی، دیری، اشکر و بریم، حلاوی، بلیانی، سویدانی، هداک، شکر، بنت السب، دگل زرد، خضراوی، استعمران (سعمرون)، بوبکی، چبچاب، مشتوم، جهرمی، عموبحری، دگل سرخ، فرسی، هدل، خصاب، حمراوی، حساوی، اسحاق، جوزی و گنتار، کبکاب
یکی دیگر از قطب های تولید خرما در ایران است ، خرماهایی مانند مضافتی، کروت، قندشکن (سنگشکن)، ربی، خریک و هلیلهای. خرمای مضافتی عالی مِهتِری، شِکَری ، کلوته، مرداسنگ هلیلی، خَنیزی، رُوغنی، شاهانی، زاهدی، خضراوی، رَبی، نگار ، گاردیال، قربانی، آجیلی نیز در جیرفت کشت می شود.
انواع زاهدی، ارزق، خضراوی، جعفری و اشرسی
ارقام خضراوی، زاهدی، اشرسی و زیدی را تولید می کند.
نقشه خرما ایران
ایران با دارا بودن تنوع بسیار بالایی از خرماها، به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این محصول در جهان شناخته میشود. هر یک از گونههای خرمای ایرانی دارای ویژگیها و طعمهای منحصر به فردی هستند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. از خرمای مضافتی نرم و مرطوب گرفته تا خرمای پیارم لوکس و گرانقیمت، هر یک از این گونهها نقش مهمی در اقتصاد محلی و بازارهای بینالمللی دارند. شناخت بهتر این گونهها میتواند به توسعه بازارهای صادراتی و ارتقای سطح تولید این محصول ارزشمند کمک شایانی کند.
ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان خرما در جهان است و در سال 2023-2024، حدود 390 هزار تن خرما به ارزش 345 میلیون دلار صادر کرده است. این میزان صادرات نسبت به سال قبل، رشد 7 درصدی از نظر حجم و 10 درصدی از نظر ارزش داشته است. ایران سالانه حدود 1.3 میلیون تن خرما تولید میکند که حدود 30 درصد آن برای صادرات و 70 درصد برای مصرف داخلی استفاده میشود.ایران در حال حاضر سومین تولیدکننده بزرگ خرمای تازه در جهان است و به بیش از 70 کشور خرما صادر میکند. این محصول عمدتاً به کشورهای آسیایی، اروپایی، و حتی آمریکا صادر میشود، و با توجه به کیفیت بالای خرماهای ایرانی، تقاضا برای آن بهطور مستمر در حال افزایش است.
خرما پیارم صادراتی
هند به طور مداوم در رتبه اول واردکننده خرمای ایران قرار دارد. این تا حد زیادی به دلیل تقاضای بالای خرما در هند بخاطر جمعیت و ذائقه مردم هند ، به ویژه در طول جشنواره ها و مصرف عمومی است.
پاکستان یکی دیگر از بازارهای عمده خرمای ایرانی است که مقادیر قابل توجهی از آن را وارد می کند، به ویژه انواعی مانند خرمای **رابی**. بازرگانان پاکستانی نیز به صادرات مجدد برخی از این خرماها می پردازند.
ترکیه انواع خرمای ایرانی وارد می کند که خرمای مضافتی و سایر از محبوبیت بالایی برخوردار است.
عراق علیرغم اینکه کشوری خرما است، مقدار قابل توجهی خرمای ایرانی به ویژه انواعی مانند زاهدی و سایر را وارد می کند.
مالزی به عنوان یک واردکننده قوی خرما ظاهر شده است، به ویژه برای استفاده در ماه رمضان که مصرف خرما افزایش می یابد.
ایران خرما، به ویژه گونه سایر یا استعمران را به کشورهای اروپایی مانند انگلیس، آلمان و روسیه صادر می کند، جایی که تقاضا برای میوه های خشک در حال افزایش است. اتحادیه اروپا یکی از مناطق کلیدی برای صادرات خرمای ایرانی است، به ویژه به دلیل ماندگاری طولانی برخی از انواع خرما مانند خرمای سایر.
چین یکی از مقاصد صادرات انواع خرماهای ایرانی در سالهای اخیر بوده است. خرماهای ربی ، پیارم و سایر بیش از دیگر خرماها به چین صادر می گردد.
در سالهای اخیر به دلیل معرفی انواع خرماهای ایرانی در بازار مواد غذایی روسیه ، مصرف خرماهای ایرانی در میان مردم روسیه رو به رشد بوده است. نزدیکی روسیه به ایران و سهولت حمل یکی از مزیت های واردات خرما از ایران برای تجار روسیه می باشند.هر سال از طریق مرزهای استانهای شمالی ایران خرماهای کلوته ، پیارم ، مضافتی و استعمران به روسیه صادر می گردد.
جهت مشاوره ، اخذ قیمت و خرید فروش انواع خرماها با ما در تماس باشید:
09023771052
چت با ما